Spring naar inhoud

Belbin teamrollen

Een belangrijk deel van succes wordt bepaald door de samenwerking en prestaties van de betrokken teams. Teams werken beter samen en presteren beter als ze gebruik maken van elkaars kwaliteiten.
schatgraven 7-stappen
Ook bij veranderingen en het vormgeven van de veranderaanpak is de samenstelling van het team van groot belang.

Het Teamrollen Model van Belbin is een beproefde manier om verschillen in kwaliteiten en talenten te herkennen, te begrijpen en te benutten. Een veranderproject is een unieke gelegenheid om die kwaliteiten en talenten te benutten en te ontwikkelen. Wij noemen dit Schatgraven.

Wat maakt een team succesvol?

Hoe komt het dat zoveel teams, samengesteld uit zeer getalenteerde individuen, falen, terwijl teams die met veel bescheidener talenten zijn toegerust, harmonieus en succesvol kunnen opereren?
Het begrip ‘teamrol’ is geïntroduceerd door dr. Meredith Belbin. Hij onderzocht twee decennia lang de psychologische wetmatigheden die van invloed zijn op het goed en bevredigend samenwerken van teams.

Schatgraven

Belbin teamsamenstelling en samenwerking

Belbin’s research leidde tot het Teamrollen Model. Dit is een praktisch en constructief model met als doel inzicht te verschaffen in hoe teams werken en hoe hun effectiviteit kan worden vergroot. In onze verandermanagement opdrachten maken wij regelmatig gebruik van dit Teamrol Model om zo het beste uit mensen, teams en organisaties te halen.

Belbin identificeerde acht karakterologische rollen, die elkaar aanvullen in een harmonieus en succesvol team.
Ieder team heeft behoefte aan een zekere spreiding van en evenwicht tussen deze teamrollen, wil het zijn doelen kunnen bereiken. VAVIA is gecertificeerd om het Belbin Teamrollen model in te zetten en daarmee het succes van een organisatie te vergroten.

Succes Belbin

Schatgraven Succes

No comments yet

Reageren? Graag!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s